Hyben kan som få andre planter virkelig dele vandene - hus-/sommerhusejerne med hyben i baghaven hader dem som pesten, hvorimod naturelskere og madnørder elsker de smukke vilde roser og de lækre, orange hyben om efteråret. Men når man nu heldigvis tilhører den sidste gruppe, så skal de fine hyben da hjem og inddrages i madlavningen.
Men nok om besværlighederne for hyben er lækre og er bestemt pillearbejdet værd!
Opskriften her er et møde mellem de søde hyben og syrlige madæbler. Marmeladen er lækker til morgenmad og dessert med en klat skyr og til et ostebord med gode, nordiske oste.
Ingredienser (til fire små glas):
500 g. rensede hybenskaller (ca. 1 kg. urensede hyben)
2 madæbler/syrlige æbler (jeg brugte Belle de Boskoop)
Skal af 1 øko-citron
Saft af en 1/2 citron
Ca. 4 spsk. honning (eller flere - alt efter hvor sød en tand, man har)
5 dl. vand
Ca. 1 kg. hyben skæres i halve, befries for stilk og knop og fryses ned. Når de er dybfrosne kan de tages op og kernene kan strittes ud med enden af en teske. Skær de rensede hybenskaller i grove tern.
Skær kernehuset af madæblerne og skær dem i tern.
Riv skallen af citron og pres saften af den ene halvdel af citronen.
Put alle ingredienserne i en gryde og lad det småkoge, indtil det har en ensartet, moset konsistens. Smag til og juster evt. smagen med ekstra honning.
Hæld en smule (en lille lågfuld) atamon i blandingen, hvis du vil opbevare marmeladen udenfor køleskabet. Hvis du fryser marmeladen ned, kan du udelade atamonen.
Rengør og skold de marmeladeglas du vil bruge. Skyl herefter glassene med en smule atamon.
Put marmeladen i glassene og skru låget på så snart, du har fyldt glassene.
Så er der lækker hybenmarmelade til det næste stykke tid!
Velbekomme!
P.S. Hybenmarmeladen er rigtig lækker oven på en klat skyr med ristede mandler drysset henover. En kombination der holder både til dessert og morgenmad. Mums!
Hold da op det ser godt ud, og nogen rigtig gode billeder..
SvarSletSmukt foto, ja.
SvarSletTak for de pæne ord alle sammen! :)
SvarSletJeg går meget op i at tage billeder, så det er virkelig dejligt, at I kan lide dem!
- Lise