13. aug. 2012

Tallerkensmækker-kapers

Min nye besættelse er syltning. Der er en verden af muligheder for at udnytte haven og sommeren med denne konserveringsmetode! Biblen til syltning er selvfølgelig Frøken Jensens Syltebog, der nemt og kort fortæller hvordan man kan konservere alt muligt fra haven, så man har til hele året.
Mit sidste påfund er kapers lavet af frugten fra planten tallerkensmækker. Tallerkensmækker er en meget normal plante i danske haver, der ud over at have fine fine blomster bl.a også kan bruges i salat, urtesalt eller til kapers.
Frugten kommer frem når blomsten har afmodnet eller man har plukket den af og smidt i en salat eller urtesalt.

Fremgangsmåde:

Selve processen foregår hen over to dage og derefter skal det modnes i mindst 3-4 uger (ligesom alle sylteprodukter skal!).

Dag 1:

  • Tallerkensmækkerfrugten (eller umodne hyldebær) lægges i en lage bestående af 125 g salt til 1 l vand
  • Lad frugten med lagen stå natten over

Dag 2:
  • Tallerkensmækkerfrugten dryppes af i en sigte
  • Dernæst dækkes de med eddike/vineddike samt nogle peberkorn i en gryde og dette bringes kort i kog
  • Tilsidst putter man blandingen på glas (skyllet med atamon for en sikkerhedsskyld) - eddiken skal dække frugten helt
  • Kaperserne skal stå i 3-4 uger og så er de klar til brug




Lige nogle sylteregler/tips direkte fra Frk. Jensen herself:

- konserveringsmiddel bør altid tilsættes
- glas eller krukker skal lukkes med låg eller syltepapir - ellers vil eddiken ætse små huller i folien
- frugten/bærrene skal altid være dækket af eddikelagen
- lad produktet modne mindst 3 uger
- brug altid en ren ske til at tage tingene ud af glasset - og læg aldrig noget tilbage


Ingen kommentarer:

Send en kommentar