25. feb. 2015

Hjemmelavet flødeost - i fire smagsvarianter

 
Jeg har længe været fascineret af at lave mad helt fra bunden. Særligt de fødevarer man tit med største selvfølgelig køber færdiglavede. Derfor besluttede jeg mig for at lave min egen flødeost. Når man nu kunne smagssætte flødeosten selv, kunne jeg ikke dy mig for at afprøve fire forskellige smagskoncepter.
De færdige flødeoste er ret forskellige i deres udtryk - både visuelt og smagsmæssigt - fra det milde og underspillede til det mere kraftigt smagende.

Opskriften giver i alt ca. 3 dl. flødeost - en god, stor portion, der kan holde sig ca. en uge i køleskabet

Ingredienser til flødeosten:

1 liter kærnemælk (gammeldags - fx "Thise Kærnemælk - fra smørkærne")
3 dl. piskefløde (kan evt. erstattes med alm. mælk for en mere fedtfattig version)
1 dl. minimælk

Ingredienser til smagsvarianterne:

Forårsløg, purløg & hvidløg:
1 forårsløg - finthakket + lidt ekstra til pynt
1 dusk fintklippet purløg + ekstra til pynt
Hvidløgspulver - 1 tsk. (kan erstattes med lidt frisk hvidløg)
Salt
Friskkværnet peber



Citron & rosmarin:
Citronskal - ca. 2 tsk. fintrevet + ekstra strimlet til pynt - fx på juliennejern
Frisk rosmarin - ca. 1-2 tsk. finthakket + ekstra til pynt
Salt
Friskkværnet peber


 
Paprika & cayenne:
Paprika-flager - 2 tsk. + ekstra til pynt
Cayennepeber i pulverform - 1/4 tsk.
Hvidløgspulver 1 tsk. (kan erstattes med lidt frisk hvidløg)
Salt
Friskkværnet peber



Rød, sort & grøn peber:
1 tsk. rosa peber knuste + ekstra groftknuste til pynt
Ca. 20 sorte peberkorn - knuste (fx i morter)
Ca. 20 grønne peberkorn - knuste
Salt




Sådan gør du - flødeost:

Mælkeprodukterne hældes op i en gryde og varmes langsomt op til 30 grader. Det må ikke blive varmere end 30 grader og der må ikke røres rundt i det undervejs, så risikerer det at gryne.
Når blandingen bliver ca. 30 grader skiller blandingen sig i en klar del med valle og en hvidlig, fastere del med ostemasse.
Det hele hældes op i et viskestykke (eller osteklæde) i en si i en stor skål. Fold resten af viskestykket henover skålen. Sæt det hele i køleskabet. (Det kan dryppe lidt ved siden af, så det kan være en god idé at lægge noget opsugende under skålen).
Lad det stå og dryppe af natten over. Næste dag er vallen dryppet af og der ligger en fast ostemasse i klædet. Ostemassen kan nu skrabes af og krydres.

Sådan gør du - smagsvarianter:

Bland de forskellige ingredienser til smagsvarianterne. Smag til med salt og friskkværnet peber, samt de andre ingredienser i opskrifterne og find frem til den smagsstyrke, du synes flødeostene skal have :)

Velbekomme!



1 kommentar:

  1. Deilige opskrifter. Tak for at du deler din kundskab :-)

    SvarSlet