14. okt. 2013

Æblepandekager med havtorn


Dette indlæg bliver starten på en ny stil på bloggen. Fra og med dette indlæg vil jeg arbejde med årstiderne som benspænd for opskrifterne. Det er i forvejen noget, jeg fokuserer på i min madlavning. Men nu skal bloggen også handle mere om årstiderners skiften og hvilke råvarer, der topper hvornår på året. Derudover vil jeg en gang i mellem inkludere nogle opskrifter med ingredienser fundet i naturen. Så velkommen til et nyt Smagsgal, der nu officielt er gal med sæsonerne!

Det er virkelig æblesæson nu og det vrimler med skønne, danske æbler i alverdens former, farver og smagsnuancer. Hvis Danmark skulle have en nationalfrugt ville jeg stemme for æblet. For her kan vi noget helt specielt. Vores kølige nætter og til tider lidt barske klima er godt for æblerne, der udvikler en kompleks smag med både søde og sure nuancer. Og ærligt talt, hvem gider købe et oversødt, importeret Pink Lady-æble, når man kan få de lækreste æbler fra sin egen baghave? Jeg er desværre ikke så heldig at have en frugthave, men det har mine forældre til gengæld. Så jeg bliver velsignet med uendelige strømme af æbler fra syv forskellige træer. Så kan man vel heller ikke ønske sig mere?
Nå, men nok om æbler! Det her skal ikke blot være en hyldestsang til æbler, så her kommer vi til opskriften. Den er skabt ud fra min store kærlighed til æbler og pandekager. Små, lækre pandekager med søde æbler i og syrlige havtorn ovenpå. Havtornene er fundet ved Vadehavet, hvor den barske, sandede jordbund er perfekt grosted for havtorn. Det er første gang, jeg har smagt friske havtorn og jeg må sige, at det er et hit. Bærene er syrligt friske i smagen i sig selv, men med lidt sødt tilbehør går det hele op i en højere enhed.
Så hvis du er så heldig at have efterårsferie nu her eller bare vil have luksus på en hverdagsaften, så forkæl dig selv og måske nogle udvalgte med disse små, æblepandekager.


 

Ingredienser:

4 dl. mælk
200 g. hvedemel
1 tsk. sukker
1/4 tsk. salt
Reven skal af en 1/2 øko-citron
3 æg
3 spsk. vand
Smør (til bage pandekagerne i)
1-2 æbler (helst danske, jeg brugte Summerred og Belle de Boskoop)
Ca. 50 g. havtorn
Flydende honning

Specielt køkkenudstyr:
Blinispande (men alm. pande kan også bruges)

Hæld mælk, mel, sukker, salt, citronskal, æg og vand i en skål og pisk det sammen. Lad det herefter hvile en halv time i køleskabet.

Brugt en æbleudhuler til at fjerne kernehuset fra æblet. Skær derefter æblerne i skiver på ca. 1/2 centimeters tykkelse.

Når pandekagedejen har hvilet en halv time, kan pandekagebagningen påbegyndes. Put smør i hullerne på en blinispande eller på en alm. pande og steg æblestykkerne heri. Vend æblestykkerne, når de er ved at være lidt klare i farven. Herefter hældes pandekagedejen ned i hullerne eller ud i små pandekager på den store pande. Hvis man bruger en alm. pande, vil det måske være lettest at lave én lille pandekage af gangen, så man er sikker på, at de ikke flyder sammen. Pandekagerne vendes og steges færdige på den anden side.
Server pandekagerne med havtorn og honning til.

Velbekomme!2 kommentarer:

 1. Sikke en god ide! Det bliver jeg nødt til at prøve en dag ;)
  - Anna
  anna-mad.dk

  SvarSlet
 2. Forsinket tak for de pæne ord! De var også rigtig lækre :)
  - Lise

  SvarSlet