10. sep. 2013

Vietnamesiske friske forårsruller


Jeg har længe drømt om at udforske Asien med den fantastiske madkultur, gæstfrie folk og smukke arkitektur, man finder i de asiatiske lande. I år skulle det så være og valget faldt på Vietnam.
Det blev en spændende rejse og jeg faldt pladask for den vietnamesiske mad med de friske krydderurter, eksotiske frugter og krydrede saucer. I dette blogindlæg og de kommende vil jeg bringe nogle af de bedste retter, jeg mødte på turen, krydret med lidt rejseminder.

Et par dage inde i vores rejse tog vi til Mekong-floddeltaet i det sydlige Vietnam. Det kaldes også Vietnams spisekammer, fordi der er så frodigt, at området forsyner store dele af Vietnam med mad. Her sejlede vi med små både op gennem en mindre flod, hvor vi oplevede, hvordan man producerer rispapir i en lille familievirksomhed. Langt oppe af floden og godt inde i det frodige landskab spiste vi på en lille restaurant, hvor de lækreste små forårsruller blev serveret. Til fyld i forårsrullerne fik vi serveret lokale fisk, som var friturestegt i hel tilstand. Med spisepinde blev kødet taget af fisken og lagt i forårsrullerne sammen med frisk frugt og krydderurter. Det var en meget delikat lille ret, som jeg her har forsøgt at genskabe.


Kvinder i den lokale dragt Ao Dai i små fiskerbåde på Mekong-floden.


Lille familieproduktion af rispapir til forårsruller.



Friturestegte fisk fra Mekong-floden.

Ingredienser (til 2 pers.):

Fyld:
120 gr. hvid fisk (skrubbe, lyssej m.m.)
120 gr. rejer (uden skal)
120 gr. ananas
120 gr. stjernefrugt
120 gr. nektarin
120 gr. agurk
Lidt frisk mynte

Ca. 10 ark rispapir (lille udgave, ca. 20 cm. i diameter)

Dyppesauce:
3 spsk. limesaft (friskpresset)
2 spsk. sukker
1 dl. vand (koldt)
2,5 spsk. fishsauce
1 lille fed hvidløg (finthakket)
1 lille rød chili (rimelig mild - finthakket)

Frugten og agurken skæres ud i små skiver og mindre stykker.
Fisken steges og plukkes til mindre dele.
Ingredienserne til saucen røres sammen.
Ingredienserne til fyldet anrettes hver for sig på små tallerkener og bordet dækkes med spisepinde og små dyppeskåle.
På bordet stilles flade tallerkener med lidt vand i til opblødning af rispapir.
Man tager et stykke rispapir og dypper det i vandet og tager det over på sin tallerken. Her bliver det efter kort tid blødt og man kan nu komme fyld i.
Der kan være flere variationer af fyld, men her på billedet er der brugt de to følgende kombinationer:
- Fisk, ananas, stjernefrugt, agurk og mynte
- Rejer, fersken og agurk
Fyldet lægges midt på det udblødte rispapir i en tynd, lille stribe. Herefter bukkes rispapiret om fyldet og foldes så samlingen vender ned mod tallerkenen. Jo mindre ruller, jo bedre.
De færdige forårsruller dyppes med spisespindene i dyppesaucen.

Velbekomme!


2 kommentarer:

  1. Uh, man bliver jo helt inspireret til en tur til Vietnam :)
    De friturestegte fisk ser for vilde ud!

    Har kigget rundt på bloggen og glæder mig helt til mere indhold - super lækre billeder :)

    //Sofie, hende dér fra grød-workshoppen :)

    SvarSlet
  2. Tusind tak for de pæne ord :)
    Vietnam kan helt klart anbefales!
    Efter Vietnam-temaet skal vores læke, nordiske risotto ud på bloggen :)

    // Lise

    SvarSlet