6. maj 2013

Gratinerede pandekager med kokosmælk og rød currypaste


Pandekager har en helt speciel plads i mit hjerte. Da jeg var lille lavede min far altid pandekager, når det var hans maduge. Det var det hver anden uge, så jeg fik tit pandekager som lille. Pandekager kan som bekendt nydes på flere måder - både som aftensmad og dessert - og så spist friske fra panden i samme tempo, som ens far laver dem :)

Jeg har selvfølgelig fortsat pandekagetraditionen, selvom jeg ikke længere bor hjemme ved mine forældre. Opskriften ændrer jeg ikke så meget på, men fyldet variereres mere. Denne version er inspireret af det thailandske køkken med den stærke karrypasta, friske ingefær, syrlige lime og milde kokosmælk. Det syrlige og stærke spiller godt op til pandekagens runde, let fede smag, der dog også friskes op af den revne citronskal i dejen.
Fyldet kan laves både med en frossen wokblanding (til de travle dage) med diverse eksotiske grøntsager i eller en lidt lokal udgave med gulerødder, kål og spinat. Begge dele smager rigtig godt.
Et lille tip til de dessertsultne: Pandekager smager selvfølgelig godt med diverse marmelader og is, men prøv den franske version med sukker drysset ud over pandekagen og friskpresset citronsaft dryppet ud over. En sur-sød lækkerbisken!




Pandekagedej:

Ca. 5 dl. mælk
150 g. hvidt hvedemel
50 g. fintmalet fuldkornshvedemel eller rugmel
1 tsk. sukker
1/4 tsk. salt
Skal af 1 økologisk citron (revet)
3 æg
3 spsk. vand
Lidt olie til stegning

Thai-fyld:

6 fed hvidløg
800 g. kyllingefillet
150 g. kål (hvidkål/savoykål/spidskål)
1000 g. frossen wokblanding (2 pk.)
          eller 350 g. revne gulerødder + 400 g. frisk/frossen spinat + 400 g. kål
         (erstatter wokblandingen og de 150 g. kål)
165 ml./1 lille ds. kokosmælk (ikke light)
5 tsk. rød karrypasta
1 tsk. reven frisk ingefær
2 tsk. limesaft (friskpresset)
2 dl. minimælk
2 spsk. kyllingebouillon (i pulverform)
ca. 5 spsk. lys sovsejævner
Lidt olie til stegning (ca. 2-3 spsk.)

50 g. reven ost (til gratinering) (f.eks. pizzaost)
1 tsk. chilipulver (til drys)

Alle ingredienserne til pandekagedejen puttes i en skål og piskes sammen med en elpisker. Dejen stilles i køleskabet og skal hvile en halv time, inden den er klar.

Hvidløgene hakkes fint/presses i en hvidløgspresser, kålen snittes fint og gulerødderne rives fint (hvis man bruger wokblandingen fra frost, skal man ikke ordne andre grøntsager end kålen). Kålen og gulerødderne kan også smides i en food processor, hvis det skal gå hurtigt.
Ingefæren rives fint. Limen presses og saften stilles til side.

Olien varmes i en stor gryde og hvidløget smides i, når olien er varm. Efter kort tids stegning hældes resten af grøntsagerne i - det gælder både hvis man bruger wokblanding eller gulerod/spinat/kål.
Herefter kommes kokosmælk, karrypasta, ingefær, limesaft, kokosmælk, mælk og bouillon i gryden. Lad det småkoge i  ca. 15 min. Smag retten til med de ovenstående ingredienser.
Put jævneren i retten og giv det et kort opkog til det tykner.

Tænd for ovnen. Lad den stå på 200 grader og alm. varme fremfor varmluft.

Varm en stor pande op og hæld lidt olie ud på den. Rør rundt i pandekagedejen, så den ser ensartet ud. Når olien er varm hældes ca. 3/4 dl. pandekagedej på panden. Vip panden rundt, så dejen fordeles jævnt ud over panden. Når pandekagedejen er gennembagt, vendes pandekagen om med en palet, så den også brunes på de anden side.

Hvis du er en god pandekagebager, kan det være en fordel at have gang i to pander på én gang. Så går det i hvert fald hurtigere med at få dem lavet.

Når alle pandekagerne er bagt, lægges de en af gangen i et ildfast fad og fyldes med thai-blandingen. Fold dem sammen, så samlingen vender ned ad mod fadet. Til sidst fordeles reven ost oven på pandekagerne og chilipulveret drysses over.

Fadet med pandekagerne sættes i ovnen og bages i ca. 15 min. Tag dem ud, når osten er blevet brunet og smeltet.

Server med skiver af lime.

Velbekomme!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar