10. sep. 2015

Hyben & havtorn-sirup

 
Jeg elsker at lede efter råvarer i naturen - og efteråret er det perfekte tidspunkt at gøre det på. Strandene bugner med hyben og havtorn - og skovene med brombær og mirabeller. Det er rigtigt en tid til at samle sig et forråd til vinteren. Hvis man er glad for at sylte, som jeg er, så er det nu, man skal hamstre fine frugter og bær og komme dem på glas.
Her kommer en opskrift på en lækker sirup med sødme af hyben og let syrlighed fra havtorn.
Den er rigtig god oven på skyr til morgenmad - evt. med lidt müsli. Men den er også fin blandet op med lidt æbleeddike og en god olie som dressing på efterårets salater - f.eks. en æble-kål-salat.
Det gode ved denne opskrift er, at man slipper for den besværlige proces med at pille alle kernerne ud af sine hyben. Hurra for det! :)
Ingredienser
- til en stor portion - ca. 3 liter!

1.000 g. hyben - uden stilke og ender/blomster (pluk de orange-røde - ikke de mørkere, overmodne røde - pluk evt. lidt flere end der skal bruges, da der kan være orm i nogle af dem, så de skal smides ud)
1.000 g. havtorn-bær (kun selve bærrene)
2 l. vand
650 g. sukker (eller mere - smag til)
3 tsk. "Blå Melatin" (Geleringspulver - til sukkerbesparende syltning)
Evt. lidt Atamon
Masser af syltetøjsglas!

Hvis du lige har plukket dine havtorn og bærrene stadig sidder på grenene, så skyl grenene så godt som muligt og smid så grenene i en pose og i fryseren. Når bærrene er frosne, kan de bankes eller pilles af - men pas på tornene! Skyl gerne bærrene igen - efter de er pillet af grenene.
Hak hybene groft og kom dem i en stor gryde (min. 5 liter) sammen med havtorn-bærrene og vandet. Bring det i kog - og lad det derefter koge ved middel til svag varme i ca. 2-3 timer til det er kogt en del ind.
Blend det hele grundigt - enten med en stavblender i gryden eller oppe i en blender. Filtrer det derefter i mindre portioner gennem en si. Der skal mases lidt med en grydeske i sien for at få al væden ud. Tilbage vil der være alle hybenkernerne og havtornkernerne + lidt af skallen fra bærrene. Hæld den siede saft tilbage i gryden
Rør sukker sammen med Melatin og rør det i gryden. Bring det hele i kog og lad det koge et par minutter.
Smag til om du gerne vil have siruppen sødere - for så er det nu, du skal komme mere sukker i og lade det hele koge i gennem nogle minutter.
Nu skal der bruges steriliserede syltetøjsglas. En god og let måde at sterilisere sine syltetøjsglas er, at putte dem i ovnen og bage dem ved 150 grader i 15 min. Når de er kølet ned, kan glassene skylles med lidt Atamon for at øge holdbarheden på siruppen.
Hæld siruppen på de steriliserede syltetøjsglas og skru straks låg på.

Velbekomme!1 kommentar:

  1. Har aldrig anvendt havtorn, måske fordi de ikke gror her i Birkerød. Hvor plukker du dem? De vokser vist kun i kystområderne. God ide med fryseren, kan forstå at det er livsfarligt at plukke havtorn :)

    SvarSlet